×

Festivalul ”Ziua Băștinașului”

Migrația este considerată una dintre cele mai stringente probleme cu care se confruntă Republica Moldova, unde potrivit datelor oficiale, sunt plecați peste hotare mai mult de o treime din populația țării. Mai mult ca atît,  persistă tendinţa în creștere a migrației interne, care la fel afectează situația demografică, socială și economică din localitățile Moldovei.

„Toţi au în comun dorul de acasă, copilăria şi lucrurile pe care le făceau cândva”

”Guvernul Republicii Moldova, cu suportul Proiectului PNUD Migrație și Dezvoltare Locală, un element central în acest proces este  implicarea migranților, prin crearea Asociațiilor de Băştinaşi, care au menirea de a contribui la dezvoltarea localităților, prin implementarea unor proiecte comune, împreună cu autorităţile locale și membrii comunității”.

Prima Întâlnire a Băștinașilor a fost organizată în anul 2016 Lozova (Strășeni), au fost prezenți  20 de  băștinași participanți, împreună cu primarul și echipa sa au discutat necesitatea implicării celor plecați în dezvoltarea satului și au decis crearea Asociației Băștinașilor din Lozova. ”Pentru noi toți Lozova e un loc sfânt. Mă închin în fața celor care au venit cu această idee. Este o inițiativă minunată, care trebuia demarată demult. Susțin crearea Asociației Băștinașilor din Lozova și voi pune umărul (și nu doar umărul) pentru  ca Lozova să devină un loc cu care să se mândrească și strănepoții mei”, a spus Nicolae Ciobanu, antreprenor, băștinaș din Lozova, Președinte ales al Asociației.

De asemenea, cei prezenți au discutat despre problemele cu care se confruntă satul și au identificat un set de soluții pentru a fi realizate în comun în următorii ani. Cei prezenți nu au ezitat să vină cu contribuții imediat. Astfel, o primă inițiativă comună agreată a fost identificarea a 15 familii vulnerabile din sat și oferirea unor colete acestora cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști, în zilele imediat următoare.

”Orice om în lume este în drept să considere satul său de baștină cel mai frumos din lume, iar noi suntem azi aici să îl facem și mai frumos”, a declarat cu mândrie Olga Ciolacu, interpretă, originară din Lozova.

Primarul satului Lozova, Lilian Botnaru, susţine că comunitatea se poate mândri cu personalități notorii originare din localitate. „Pe de altă parte, un număr impunător din populația satului este plecată. În calitate de autoritate locală trebuie să avem grijă ca aceşti cetăţeni să fie informaţi despre ce se întâmplă în localitatea lor de baştină. De asemenea, trebuie să încercăm să creăm  servicii mai bune pentru părinţii şi copiii rămaşi acasă. Doar cu eforturi comune putem crea un loc drag sufletului nostru. Asociaţiile de băştinaşi vor fi nucleul atragerii celor care se află departe de casă în a se implica în soluționarea problemelor la nivel local”, crede edilul de Lozova.

Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL) al Guvernului RM este implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).