×

Cetățeni de onoare

 Olga Ciolacu

Interpreta Olga Ciolacu

       S-a născut la 10 octombrie 1949 în satul Lozova, raionul Străşeni, Republica Moldova. Interpretă de muzică uşoar. S-a născut într-o familie a pădurarului Gheorghe Ciolacu. A învăţat la școala din satul natal, după care părinţii au dat-o la Școala medie nr. 1 din Chișinău.

    În anii 1967-1971 îşi face studiile la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău, facultatea regie. După absolvire devine regizor la Televiziunea de Stat.

      În anii 1977-1979 Olga Ciolacu e solista a Ansamblului de țigani. În 1980-1982 –  este solista a Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” în cadrul Filarmonicii Naționale. 1983-1993 – Olga Ciolacu e solista a Orchestrei Radioteleviziunii de la Chișinău. Din anul 1994 lucrează ca director artistic al Teatrului de revistă „Olga Ciolacu”.

        Pe parcursul întregii sale activităţi muzicale are multe turnee artistice internaționale.

      I s-au conferit următoarele titluri onorifice: Artistă Emerită a Republicii Moldova (1988), Artistă a Poporului Republicii Moldova (1995). A fost decorată cu Medalia „Meritul civic” (1993) şi Ordinul „Gloria Muncii” (1999).

 

 Victor Spinei

Academicianul Victor Spinei

       S-a născut la 26 octombrie 1943, Lozova, România, este un academician român, istoric, arheolog, membru corespondent (2001-2015), membru titular (din 5 iulie 2015) și vicepreședinte, din 27 noiembrie 2015, al Academiei Române (reales la 20 aprilie 2018).

       De asemenea, Victor Spinei este Membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei și Profesor Emeritus al Facultății de Istorie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Între anii 2003 și 2011 a fost director al Institutul de Arheologie din Iași.

 

 

 Mihai Ursu

Istoric Mihai Ursu

      Lozoveanul Mihai URSU, istoric și muzeograf, a ocupat funcția de director general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău mai mulți ani la rând. Ne dăm destul de bine seama că nu este simplu să gestionezi o instituție muzeală, să creezi expoziții tematice, să instruiești și pregătești cadre pentru muzeele din republică,să publici peste 70 de lucrări științifice și să reușești să faci voluntariat pentru satul natal.Este cunoscut faptul că dânsul a contribuit la conservarea mai multor monumente de arhitectură populară, a promovat și promovează tradițiile și obiceiurile de la Lozova.

     Mihai URSU, membru-fondator, membru al Consiliului de administrare al Asociației de băștinași, este unul dintre plecați de-a ACASĂ, dar care nu a uitat niciodată de unde a pornit, nu a uitat de rădăcinile sale de lozovean.Cu drag de Lozova a donat un lot de cărți pentru Biblioteca „Alba Iulia” și pentru Biblioteca Liceului „Mitropolit Nestor Vornicescu”, este coautor al monografiei „Corul Doina Codrului din Lozova la 110 ani”.