×

Festivalul Loziei

Legenda spune că denumirea localității Lozova vine, fie de la tradiția localnicilor de a împleti în lozie, fie de la plantațiile de viță de vie care era o îndeletnicire a lozovenilor de sute de ani.
Festivalul Loziei a fost organizat pentru a revitaliza împletitul în lozie și alte fibre vegetale, dar și a da start degustărilor primului must de pe podgoriile locale.
Astfel, are la bază valorificarea resursele culturale ca elemente de identitate locală prin promovarea meşteşugăritului popular specific localităţii. De asemenea, cu bucate și băuturi tradiționale, dar și activități culturale specifice zonei.
La festival  participă cei mai harnici oameni ai localității, meșteri populari din localitate, din țară și de peste hotare, ansambluri artistice din Republica Moldova și România.
Sunt organizate:
– expoziții cu vânzarea obiectelor din lozie și fibre vegetale;
– expoziții cu vânzari ale produselor gastronomice;
– iarmaroc cu produse agricole (struguri, mere, prune, bostani ş.a.);
– concursuri artistice;
– master class-uri și competiții la împletitul în lozie;
– degustare de vin produs în condiţii casnice şi must dulce din struguri.
Sunt așteptați ca oaspeți cei mai activi părinți și bunici, dar și cei mai frumoși copii din toată țara și din întreaga lume.
În anul 2019 pe 15 septembrie a fost prima ediție a festivalului pentru a fura din meseria împletitului în lozie.
„Prima ediție a festivalului a trecut cu succes. Au evoluat mulți artiști, lumea a dansat și s-a distrat de minune. A fost o atmosferă caldă ca pe vremuri – duminica toată lumea la horă. Un asemenea festival este binevenit, întrucât lumea s-a săturat de necazuri și de festivaluri politizate”, a declarat interpreta și compozitoarea Maria Stoianov.
Accesul și voia bună sunt gratuite.

Ascultă interviul cu dnul Primar Lilian Botnaru Apasă-mă!

Deposits are processed promptly, ensuring players can swiftly build relationships Mostbet’s diverse gaming offerings. mostbet Familiarize yourself with the platform to make the the majority of your betting experience. hatto This betting option is only going to be successful if all the players’ predictions are correct. play Make sure your credentials are correct before hitting “Login” to proceed. tarzda