×

Formația corală cu titlul Model ” Doina Codrului”

  Educatori, învățători sau angajaţi publici, sunt cei pe umerii cărora se ţine singurul cor secular din ţară. Vorbim despre ansamblul „Doina Codrului” din comuna Lozova, care recent a sărbătorit 110 ani de la lansare.(2019)În tot acest timp, peste o mie de corisți au încântat publicul, atât din Moldova, cât şi de peste hotare, cu piese de suflet.Corul „Doina Codrului” a fost înfiinţat în anul 1908 de către localnicii din comuna Lozova. Cel mai în vârstă corist este Vasile Sturza, care ani la rând a interpretat cântece de suflet.

„Corul pentru mine este o plăcere, este o mândrie, o mândrie satului, o mândrie a coriştilor”, a spus coristul, Vasile Sturza.

De peste 30 de ani, colectivul este condus de Gheorghe Pascaru, pentru care corul a devenit o a doua familie.

„Acest cor a devenit pentru mine un talisman, câte greutăţi nu aş avea eu mă duc acolo cu bucurie mă duc la ei la repetiţie”, a declarat dirijorul, Gheorghe Pascaru.

Printre cei care au făcut parte din renumitul cor de la Lozova se numără şi tatăl interpretei Olga Ciolacu.

„A fost un mare împătimit de cântec, el a fost şi corist în corul bisericii, dar şi corist în corul satului”, a afirmat interpreta, Olga Ciolacu.

Cu ocazia aniversării a 110 ani de la lansarea corului, a fost editată o monografie.

„Am început cu un articol în 2007, în 2008 a fost publicat şi pe urmă mi-am dat seama că activitatea acestui frumos colectiv nu se încadrează doar în pereţii unui articol”, a menţionat coristul, Ion Mămăligă.

„Am folosit pentru această carte peste 300 de izvoare de arhivă şi peste 300 de imagini fotografice din arhivee familiilor Lorovenilor”, a povestit directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie, Mihai Ursu.

„La moment vor fi editate 500 de exemplare de carte. Majoritatea dintre ele vor fi făcute donaţii membrilor corului şi persoanelor de vază din localitate”, a comunicat primarul comunei Lozova, Lilian Botnaru.

De-a lungul timpului, corul s-a ales cu numeroase distincţii, printre care şi diploma oferită de regele Carol II al României, premii obținute la concursuri republicane și internaționale, titlurile de „Cor popular” și „Cor model”.

Deposits are processed promptly, ensuring players can swiftly build relationships Mostbet’s diverse gaming offerings. mostbet Familiarize yourself with the platform to make the the majority of your betting experience. hatto This betting option is only going to be successful if all the players’ predictions are correct. play Make sure your credentials are correct before hitting “Login” to proceed. tarzda