×

Ansamblul de dans „Lozioara”

Se ştie că poporul nostru este de neîntrecut la dansuri şi petreceri, mai ales cînd este vorba de o horă vioaie, de  o sîrbă focoasă sau de o ciuleandră iute  ca vîntul. Aceasta vin s-o confirme şi membrii   ansamblului de dansuri populare „Lozioara” de la Liceul Toeretic „Mitropolit Nestor Vornicescu” din comuna Lozova, r-nul Străşeni.

Înfiinţat acum 50 de ani, ansamblul a adunat lauri la concursuri atît în ţară cît şi peste hotare. A avut şi momente de glorie, dar şi momente de cumpănă, dar a rezistat. Din 2005 , „Lozioara” devine ansamblu model de dansuri populare, fiind  condus de coreograful Sergiu Guţu,  care , în fiecare săptămînă face naveta Chişinău-Lozova pentru a le arăta şi învăţa pe copii paşii fermecaţi ai dansurilor noastre populare.

Ansamblul are trei grupe de dansatori,  mică, mijlocie şi mare. Cel mai mic membru  are 5 ani, iar cel mai „în vîrstă” 22Hostropăţul, Sîrba, Polca, Şaierul, Ciuleandra, Zărzărelul ,Joc mare sunt dansurile cele mai reprezentative ale „Lozioarei”.

În grupa mare evoluează şi foşti absolvenţi ai liceului , care în prezent sunt studenţi la diverse instituţii  de învăţămînt.

În 2004, la iniţiativa dnei Maria Ursache(directorul liceului), liceul stabileşte legătura cu Mitropolia Olteniei  din Craiova, România, (acolo unde a slujit şi Nestor Vornicescu , lozovean şi el).  În mai 2005, ansamblu a evoluat în oraşele din zona Olteniei, ca raspuns la invitaţia Mitropolitului Olteniei , Teofan, de a vizita mănăstirile şi locurile din sudul României.  Timp de o lună ,  copii au învăţat trei stiluri de dansuri populare, printre care şi Ciuleandra, specific zonei  unde au fost invitaţi. În 2007 , o dată cu împlinirea a 7 ani  de trecere în nefiinţă a mitropolitului Nestor Vornicescu, „Lozioara” vine  la Craiova să aducă un omagiu în memoria Prelatului .  Sunt laureaţii  Festivalului  Republican „Alunelul” şi „Vatra Horelor”. Urmează alte competiţii precum cele din 2006 în  Ucraina în oraşul Cernăuţi, 2007 România în oraşul Slatina .

În mai 2009, au fost în Turcia la  Festivalul “Great Anatolian Meeting of the World Cultures and Youth” Turcia în oraşul Ankara. Imediat după acest eveniment, au fost inivtati să danseze în Tatarstan  şi Iordania.  Tot în 2009 participă la festivalul “Стругушор” editia  6   Ucraina.

S-au întors din România de la Festivalul  „Fii satului”  şi „Veta Biriş”din Cetatea de Baltă, judeţul Alba, unde au participat ca invitaţi. Peste tot unde au evoluat cei de la „Lozioara” au adunat valuri de aplauze şi laurii premiilor. Recent au revenit cu locul 2 de la Festivalul Internaţional pentru copii şi tineri «РАДУГА САБАНТУЯ» oraşul Набережные Челны , Republica Tatarstan, din 12 colective participante.

Ansamblu de muzică și dans popular „Lozioara”  duce faima regiunii atât la nivel național cât și internațional.

Galerie Foto

Deposits are processed promptly, ensuring players can swiftly build relationships Mostbet’s diverse gaming offerings. mostbet Familiarize yourself with the platform to make the the majority of your betting experience. hatto This betting option is only going to be successful if all the players’ predictions are correct. play Make sure your credentials are correct before hitting “Login” to proceed. tarzda